Menu

Eenzaamheid, een lijden in stilte

woman-eenzaam.jpgdonderdag 27 september 2018 20:41

Eenzaamheid is vaak een verborgen probleem. Want als we ons eenzaam voelen, kunnen we het idee hebben dat we gefaald hebben als mens. Daarom praten we er liever niet over. Maar eenzaamheid komt onder alle bevolkingsgroepen en leeftijden voor. In Nederland lijden 1 miljoen mensen ernstig onder eenzaamheid. Een veel groter aantal heeft er af en toe onder te lijden.

Het kan zomaar op je vallen, als een zwarte deken. Het ene moment ben je nog gezellig in gesprek met iemand. Het andere moment stap je een leeg huis binnen en overvalt je een diep gevoel van verlatenheid. Eenzaamheid is een optelsom van gevoelens van leegte, angst en verdriet. En gedachten dat jouw leven voor niemand zin heeft. Het kan ook gepaard gaan met lichamelijke of psychische klachten.

Niemand is er trots op dat hij eenzaam is. Mensen kunnen denken dat het aan jou ligt; dat je niet leuk genoeg bent om veel contacten te hebben. Maar het gaat niet om de hoeveelheid contacten. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. En dat gevoel kan je ook overvallen in een drukke ruimte of op een familiefeest. Als je eenzaam bent mis je een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met anderen dan je graag zou willen.

We hebben elkaar nodig om het leven als zinvol te kunnen ervaren, om elkaar te helpen en om geluk te delen. Om samen van het leven te genieten als het ons voor de wind gaat, en om elkaar te ondersteunen als het leven zwaar is. Zelfs in het paradijs, toen alles nog perfect was, zag God het al: ‘Het is niet goed dat de mens alleen is’. Wij, mensen, zijn gemaakt om in relatie te leven met elkaar. Om samen te zijn.

Helene Akkerman

Helene Akkerman is psycholoog en auteur. Ze ontwikkelde speciaal voor kerken een cursus Leven in verbondenheid over de opbouw van goede, gezonde en duurzame relaties met het oog op het terugdringen van eenzaamheid in de samenleving. Tevens is ze ambassadeur van Ark Mission.

Gouden tips bij eenzaamheid

  • Lees verhalen van mensen die eenzaam zijn (of zijn geweest) om meer begrip en zicht te krijgen op het probleem van eenzaamheid. En hoe sommigen de eenzaamheid te boven zijn gekomen. Zie www.eenzaam.nl/verhalen.  
  • Bewaak je eigen grenzen goed. Doe geen dingen waar je niet met je hart voor kiest. Geef op tijd een grens aan (qua tijd en energie die je ergens in wilt stoppen). Als je zelf over je grenzen heen gaat, dan raak je vroeg of laat geïrriteerd. En dat doet de relatie geen goed. Let dus op dat het voor alle partijen leuk en behapbaar blijft. Dan houd je het het langst vol.
  • Neem afscheid van elkaar op het moment dat het nog gezellig is. Dat maakt dat alle partijen kunnen uitzien naar een volgende ontmoeting.
  • Start het vriendschapsprogramma Voor de geraniums binnen uw kerk.

« Terug